marți, 26 martie 2013

HIV o problema mondiala



Am decis sa tratez acest subiect deoarece consider ca acest virus este o problema mondiala a santatatii.Probabil cu totii am auzit de HIV sau cel putin l-am asociat cu SIDA.
AS vrea sa fac o scurta referinta,aceea fiind ca HIV nu este SIDA.HIV reprezintă prescurtarea în limba engleză a Human Immunodeficiency Virus (Virusul Imunodeficienței Umane) ,o infectare cu HIV duce după o perioadă lungă de incubare, de ani, chiar zeci de ani, la declanșarea bolii SIDA (sindromul imunodeficienței dobândite).
Numarul pacientiilor infectati cu HIV este din nefericire in crestere si prezinta o concentratie mai mare in tarile subdezvoltate, in special tarile din continentul Africa.Nu as vrea sa stric sperantele nimanui dar din nefericire aceasta boala este invaziva,incurabila si extrem de contagioasa avand mari repercursiuni asupra persoanelor infectate.O viata normala din punct de vedere psihologic,fiziologic si sociabil poate fi efectiv spulberata de acest virus.

Mod de transmitere
Virusul HIV se transimite de obicei prin sânge, spermă, secreții genitale, lichid cefalo-rahidian (LCR) și lapte matern adica prin contact direct cu substante organice provenite de la pacienti infectati prin diferite porti de intrare.Cel mai adesea este raspandit prin contact sexual vaginal,anal sau oral prin nefolosirea prezervativelor si este o boala cu pondere mai mare in randul homosexualilor.

Mecanisme de infectie
În prima etapă, HIV-ul infectează receptorii CD4, folosindu-i apoi ca poartă de intrare în organism. Multe tipuri de celule au epitopul comun cu aceste proteine în care CD4 joacă un rol crucial: macrofagele, fibroblaștii, monocitele, limfocitele T, limfocitele B, limfocitele NK (natural killer); celulele endoteliale, celulele microgliale și celulele epiteliului gastrointestinal sunt țintele primare preferate de HIV.
Dinamica infecției HIV
După intrarea HIV-ului în celula gazdă și stabilirea infecției, replicarea virală poate avea loc la locul infecției sau în interiorul celulelor mononucleare, dar apoi locul major de multiplicare devin țesuturile limfoide ale organismului: nodulii limfatici, splina, ficatul și măduva spinării. Pe lângă nodulii limfatici, intestinele pot deveni un rezervor important pentru HIV. Macrofagele și celulele Langerhans (o subdiviziune a celulelor dendritice), dar și celulele epiteliale cum ar fi cele ale tractului genital, sunt importante rezervoare și vectori pentru răspândirea infecției HIV în organismul uman. Atât macrofagele cât și celulele Langerhans sunt infectate de HIV dar nu sunt distruse de acesta.
Simptome generale
- pierdere in greutate
- oboseala
- transpiratii nocturne
- diaree persistenta
- herpes zoster prelungit (infectie virala ce afecteaza radacinile nervoase. Se caracterizeaza prin durere si aparitia unei benzi eruptive ce se intinde pe o parte a corpului)
- candidoza orala (infectia mucoasei cavitatii bucale)
- leucoplazia paroasa a limbii (o suprafata alba, verticala, superficiala, incretita pe limba, care nu se indeparteaza usor).

Bolile si simptomele definitorii pentru SIDA sunt reprezentate de imunosupresia pronuntata (scaderea imunitatii):
- infectii cu microorganisme oportuniste (=care nu provoaca boala la un subiect purtator, dar care devine patogen in cazul unei imunosupresii)
- dementa (tulburari psihice grave)
- retinita (inflamatie a retinei care determina scaderea progresiva a vederii)
- forme neobisnuite de cancere (sarcomul lui Kaposi, cancer invaziv de col uterin, carcinom ano-rectal).

Evolutia bolii

Infectia parcurge doua stadii:
1. Infectia primara - extinsa pe circa 10 ani, include diseminarea virusului in organism.
 2. SIDA - cu evolutie letala in aproximativ 2 ani, precedata de prodromul SIDA (=manifestarile care anunta aparitia bolii).
Infectia primara cu HIV evolueaza astfel:
- in 50-70% din cazuri spre un sindrom acut mononucleozic - manifestat prin febra, cefalee, dureri musculare si articulare. Debuteaza la 3-6 saptamani dupa contagiu si dureaza de la cateva zile la cateva saptamani.
- spre limfadenopatie persistenta generalizata (inflamarea si cresterea in volum a ganglionilor limfatici).
- asimptomatic (pacientii asimptomatici au prognostic mai bun decat cei cu sindrom acut clinic manifestat).
Tratament
Tratamentul cel mai eficient pentru infectia HIV este terapia antiretrovirala, care consta intr-o combinatie de medicamente care au ca scop controlul cantitatii de virus din organism. Dintre acestea amintim: Zidovudina, Didanozina, Zalcitabina, Stavudina.
 Alti pasi terapeutici includ mentinerea unui bun sistem imunitar, prin folosirea medicatiei prescrise si prin monitorizarea numarului de celule CD4+ din sange, toate acestea in scopul incetinirii multiplicarii virusului in organism.
Profilaxie si concluzii
-trebuie sa ne alegem cu grija partenerii de sex
-protejarea in timpului actului sexual
-evitarea folosirii materialelor medicale (in special seringi) folosite sau nesterilizate
-contact minimal cu persoanele infectate (cu parere de rau spun asta,stiu ca si ei sunt oameni, dar viata cere sacrificii si pentru a prevenii infectia consider ca este o masura adecvata)
-evitarea consumului de alimente si lichide dupa alte persoane necunoscute (cum ar fi: sa bei apa dupa altcineva)
-evitare expunerii in mediuri cu vectori (tantari,soareci)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu